- Turunç 2,5-5 m boyunda, tacı oldukça çok çatallaşır, dikenli ve yapraklarını dökmeyen bir bitkidir.
- Yaprakları 12-17 cm uzunluğunda, 8-12 cm eninde, kenarları bütün, oval veya eliptik şekilde, derimsi, sarımsı yeşil, olgunları koyu yeşil renklidir.
- Beyaz çiçekleri Mart-Nisan aylarında çok kokuludur.
- Büyük koyu turuncu renkli, acı tadı olan meyveleri sonbaharda oluşur ve ilkbahara kadar da devam eder.
- Turunç meyveleri 7-10 cm çapında altın sarısı renkte üzeri gözenekli, kabuğu 0,5-1 cm kalınlığındadır.
- Görünüş bakımından portakala benzemekle beraber meyvelerinin ekşi-acı tadı ile portakaldan farklıdır.
- Çok çekirdekli ve poliembriyoniktir.
- Turunçgiller oldukça sığ ve geniş bir kök sistemine sahiptirler.
- Uzun süreli kuraklıklara dayanıklı değildir.
- Dolayısıyla yazın sıkça ve bolca sulanmalıdır.