- Kaymak ağacı , mersingiller familyasından bir bitki türüdür.
- Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin ana vatanıdır.
- Meyvesi yeşil renktedir. Ceviz büyüklüğündedir.
- Guava ile akraba olmakla birlikte, İngilizce de Pinapple Guava (Ananas Guava) adıyla adlandırılmaktadır.
- Akraba olduğu Guava ailesi içinde soğuğa en dayanıklı türlerden biridir,-16 dereceye soğuğa kadar dayanabilir. T
- ohumdan, çelikten üretilebilmektedir. Tohumdan üretimde çimlenmeden sonraki 3 yılın sonunda meyve vermeye başlar. Meyveleri, çiçeklenme döneminden 4-5 ay sonra olgunlaşır ve hasat edilebilir.
- Çiçeklenme ile hasat arasındaki süre, sıcak ekolojilerde kısalır, serin ekolojilerde uzar. Olgunlaşan meyveler yere dökülür. Bu dönemde veya hemen öncesinde meyveler toplanır, yere dökülen meyveler hemen yenmez yaklaşık 2- veya 3 hafta kadar bekletildikten sonra yenilebilir hale gelebilmektedir.
- Olgunlaşan meyveler hafif yumuşar ve meyve eti krem rengine döner.
- Meyvenin iç kısmında çekirdek evi açık kahverengini alır ve jelatinimsi görünür.
- Meyvenin tamamı, kabuk dâhil yenebilir.
- Bir meyvede 25 -30 adet tohum bulunur.
- İyot bakımından zengindir. Bu yüzden guatr hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
- Kaymak ağacı bitkisi 50-60 yıl yaşayıp meyve verirler.
- Yalnızca meyvesi için üretilen bir bitki değildir. Peyzaj alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır.